Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud
12 juli 2024

Reactie KNAW op rapport ongewenst gedrag hoogleraar Universiteit Leiden

    Het bericht van de Universiteit Leiden over ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van een van haar hoogleraren en haar partner gaat ook de KNAW aan. Het rapport van de universiteit heeft ons zeer geraakt. In eerste instantie gaat ons hart uit naar de melders en anderen op wier levens deze zaak mogelijk een grote impact heeft.

    De betreffende hoogleraar, prof. dr. Hofman, was lid van het KNAW-genootschap. Daarnaast was zij de laatste jaren vanuit de Universiteit Leiden gedetacheerd bij het KITLV, een instituut van de KNAW. Haar partner, dr. Hoogland, is in tijdelijke dienst bij het KITLV. 

    Zowel als genootschap als voor haar medewerkers staat de KNAW voor een veilig werkklimaat en een gezonde onderzoekscultuur. Gedrag zoals beschreven in het rapport van de Universiteit Leiden heeft daarin geen plaats.  

    Op basis van de nu beschikbare informatie uit het onderzoeksrapport van de Universiteit Leiden, acht de KNAW het aannemelijk dat betrokkenen zich schuldig hebben gemaakt aan het in aanmerkelijke mate vertonen van grensoverschrijdend gedrag. Daarom heeft het KNAW-bestuur besloten om Hofman te schorsen als lid van het genootschap. Dit is gebeurd conform het reglement van de KNAW. Hofman is op de hoogte gesteld van dit besluit. In reactie daarop heeft zij haar lidmaatschap beëindigd. 

    De KNAW heeft de detachering van Hofman aan het KITLV stopgezet en Hoogland, in tijdelijke dienst bij het KITLV, op non-actief gesteld. 

    De KNAW neemt de situatie zeer serieus. Zoals bepleit in het adviesrapport Sociale veiligheid in de Nederlandse wetenschap - Van papier naar praktijk is verbetering van de sociale veiligheid een onderwerp dat voortdurende aandacht verdient. In september start een cultuuronderzoek op het KITLV om terug te blikken en vooral om te leren van deze casus. 

    Blijf op de hoogte

    Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.