De Gilles Holst Medaille erkent wetenschappers met grote verdiensten op het gebied van de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde.
De Gilles Holst Medaille erkent wetenschappers met grote verdiensten op het gebied van de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde.
Toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde, bij voorkeur op het grensgebied van beide wetenschappen.
Wetenschappers in het Koninkrijk der Nederlanden met grote verdiensten op het gebied van de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde, bij voorkeur op het grensgebied van beide wetenschappen.
Universiteiten, onderzoeksinstituten en individuele wetenschappers in Nederland kunnen kandidaten nomineren.
Denk vooral ook aan vrouwen in de wetenschap die in aanmerking komen voor deze Medaille.
De Gilles Holst Medaille 2023 is toegekend aan Petra de Jongh, hoogleraar katalyse en materialen voor duurzame energie aan de Universiteit Utrecht. De uitreiking vond plaats op 29 januari 2024 in het Trippenhuis in Amsterdam.
Foto door Matthijs Immink — Bekijk meer foto's van de prijsuitreiking op Flickr
Petra de Jongh, werkzaam aan de Universiteit Utrecht, ontvangt de Gilles Holst Medaille 2023. De jury prijst haar interdisciplinaire aanpak, haar onvermoeibare zoektocht naar kennis en de industriële toepassingen die voortkomen uit haar onderzoek naar nanomaterialen. Denk hierbij aan praktische, circulaire oplossingen voor een duurzame energietransitie en de ontwikkeling van een nieuwe generatie batterijen.
Bekijk nieuwsberichtDe Gilles Holst Medaille is in 1960 door de KNAW ingesteld als eerbetoon aan natuurkundige en Akademielid prof. dr. Gilles Holst (1886-1968) ter erkenning voor een in het Koninkrijk der Nederlanden werkzame onderzoeker met grote verdiensten op het gebied van de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde, bij voorkeur op het grensgebied van beide wetenschappen. De Gilles Holst Medaille wordt eens in de vier jaar uitgereikt. De laureaat ontvangt een zilveren vergulde medaille.