Hoe was water in dit soort steden verder nog van belang?
Ook het religieuze aspect van water is niet te onderschatten. In de islam is het schenken van water aan een dorstige een van de hoogste vormen van liefdadigheid. We zien dan ook dat machthebbers zorgden voor de aanleg van water installaties langs pelgrimsroutes en op prominente plekken in steden. Uiteraard met een naambordje erbij…
Op wat voor manier werd het gebruik van water op dit soort plekken verder geregeld? Hielden deze machthebbers het gebruik van het water nauwlettend in de gaten?
Vaak wordt gedacht dat de machthebbers in die tijd ook alle controle hadden over het water en hierover besluiten namen, maar dat was niet het geval. Er werd opvallend weinig door de heersers geregeld. Een machthebber bemoeide zich dikwijls alleen met belangrijke infrastructurele werken, zoals een groot aquaduct en grote kanalen, maar vaak alleen om de watertoevoer voor zijn eigen paleis te regelen. Heel veel zaken op het gebied van water werden juist lokaal en door gemeenschappen zelf geregeld, of op commerciële basis. Een wijk sprak bijvoorbeeld af om samen een dijk aan te leggen of kanaal te graven. Huishoudens betaalden voor waterdragers die dagelijks naar de rivier gingen. Een badhuis werd door een ondernemer commercieel uitgebaat.
Hoe zouden dit soort inzichten zich vertalen naar onze tijd? Wij hebben geen waterdragers nodig…
Dat klopt. Maar stel je hebt als straat of dorp maar beschikking over een beperkte hoeveelheid water per week, dan moet je met elkaar het gesprek gaan voeren. De waarde van water wordt direct duidelijk en ook dat je dit met elkaar moet regelen. Hier in Nederland hebben we altijd water uit de kraan, we kunnen douchen, we wassen onze auto… Maar als je als kleine gemeenschap naar water kijkt, zowel naar de kwaliteit als de kwantiteit, ga je hier automatisch op een andere manier mee om. Dat zien we op veel plekken op de wereld. In het heden en verleden.