Ga direct naar: navigatie
Ga direct naar: inhoud

Nieuws

Blijf op de hoogte van de activiteiten van de KNAW, de Akademie van Kunsten en De Jonge Akademie via onze nieuwsbrief. Meld u hier aan.

Filter:
  • -
    30 oktober 2024

    Nieuwe reeks: Poëzie en wetenschap

    Op initiatief van Piet Gerbrandy start dit najaar een nieuwe reeks van bijeenkomsten: Poëzie en wetenschap. In deze reeks gaan dichters en wetenschappers uit uiteenlopende disciplines op zoek naar de mogelijke raakvlakken tussen wetenschap en poëzie.

    Lees meer
  • 9 oktober 2024

    Hoe hielden oude metropolen in het Midden-Oosten hun watervoorziening op orde? (En kunnen wij daar nog wat van leren?)

    Droogte, overstromingen, vervuiling: goed omgaan met water is voor elke beschaving van levensbelang. Maaike van Berkel is hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Zij onderzocht hoe grote steden in het middeleeuwse Midden-Oosten hun waterhuishouding regelden. En wat wij hier vandaag de dag van kunnen leren. Op 4 november spreekt ze hierover bij de KNAW.

    Lees meer
  • -
    8 november 2024

    Babel beklimmen: Piet Gerbrandy zoekt naar een taal voor kunst en wetenschap

    Interview met classicus en dichter Piet Gerbrandy over de nieuwe reeks 'Poëzie en wetenschap'.

    Lees meer
  • 4 oktober 2024

    ‘Tot onze stomme verbazing hadden we mini-darmpjes gecreëerd’ – Het werk van Hans Clevers

    In het lab gekweekte minatuurorgaantjes, met eindeloze mogelijkheden voor de (medische) wetenschap. Moleculair geneticus en celbioloog Hans Clevers creëerde zo’n 30 jaar geleden deze baanbrekende ‘organoïden’. Vrijdag 4 oktober houdt hij bij de KNAW in Amsterdam de Kafatoslezing over zijn fascinerende onderzoek.

    Lees meer
  • 4 oktober 2024

    Naaktslakken kruipen langzaam naar de top

    Slakken, slakken en nog een slakken. Opvallend veel kruipen er dit jaar rond in de Nederlandse tuinen. Zien we dit ook terug in de tellingen van de Bodemdierendagen? Nog tot en met 7 oktober kun je doorgeven wat er allemaal in jouw tuin krioelt.

    Lees meer
  • -
    18 juli 2024

    Kunstenaar Jonas Staal onderzoekt (neo)fascisme en eigen familiegeschiedenis

    Kunstenaar en propaganda-onderzoeker Jonas Staal is in 2024 artist-in-residence bij het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). Hier zal hij gedurende drie maanden onderzoek doen naar de rol die familie speelt binnen het (neo)fascisme en onderzoekt hij zijn eigen familiegeschiedenis.

    Lees meer
  • -
    19 juni 2024

    Maria Barnas onderzoekt de rol van sporen achterlaten in de beeldende kunst

    Maria Barnas is geselecteerd als artist-in-residence bij NIAS-KNAW om onderzoek te doen in 2024-25. Zij vraagt zich in haar onderzoek af: Hebben de verhalen van schoonmakers ook een plek in de kunstgeschiedenis?

    Lees meer
  • -
    10 mei 2023

    Babs Bakels naar residency bij KNIR voor onderzoek naar archeologische skeletcollecties

    Beeldend kunstenaar Babs Bakels gaat dit najaar naar het Koninklijk Nederlands Instituutin Rome (KNIR) om de spirituele en juridische context van opgegraven beenderen in archeologische depots te onderzoeken.

    Lees meer
  • -
    24 april 2023

    Mingler Scholarship 2023 voor hedendaags bestiarium van AI-modellen

    Kunstenaar/ontwerper Pei-Ying Lin en wetenschapper Yi-Ching Huang krijgen een Mingler Scholarship. Voor hun project ‘Field Guide to the Artificial Intelligence Bestiary’ ontvangen zij 10.000 euro.

    Lees meer
  • -
    24 maart 2022

    Mingler Scholarship 2022 voor circusvoorstelling voor baby’s

    Welke invloed hebben acrobatiek en jongleren op de belevingswereld van baby’s? En hoe zit het met het gevoel voor humor van dit jonge publiek? Dit zijn twee van de onderzoeksvragen die Emilie Weisse en Sabine Hunnius stellen in hun project Be Kind.

    Lees meer
  • -
    20 augustus 2021

    'We kunnen veel leren van termieten' - Artist in Residence 2020 Marianna Maruyama

    Beeldend kunstenaar Marianna Maruyama werkte drie maanden in Rome als Artist in Residence. Ze verbleef in het Koninklijk Nederland Instituut Rome (KNIR), dat ook de uitvalsbasis is voor haar onderzoek naar termieten.

    Lees meer
  • -
    12 augustus 2021

    Mingler Scholarship 2021 voor onderzoek naar impact van darmbacteriën op dans

    Welke impact hebben bacteriën uit de menselijke darmflora op dansvoorstellingen? Deze vraag stellen de Franse beeldend kunstenaar Marion Lasserre (speculative design) en endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum Patrick Rensen in hun onderzoek Chorea Symbiotica

    Lees meer
  • -
    2 december 2020

    Rini Hurkmans overhandigt een reizend kunstwerk aan voorzitter Akademie van Kunsten

    Zaterdag 28 november heeft kunstenaar Rini Hurkmans het kunstwerk 'A Personal Gesture' overhandigd aan Anne Vegter, voorzitter van de Akademie van Kunsten. Het is de bedoeling dat Vegter het gebaar, de arm op den duur weer doorgeeft en het kunstwerk steeds een tijdje bij iemand anders blijft.

    Lees meer
  • -
    12 maart 2020

    KNIR Artist in Residence 2019: een interview met Rini Hurkmans

    Gedurende de herfst van 2019 was Rini Hurkmans Artist in Residence aan het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR).

    Lees meer
  • -
    6 oktober 2019

    Mingler Scholarship 2019 voor experimentele verbeelding van hersenactiviteit

    Beeldend kunstenaar Antye Guenther en neurowetenschapper Alexander Sack ontvingen in 2019 het eerste Mingler Scholarschip voor hun project getiteld 'How to imagine complex brain patterns – a speculative manual'

    Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.