Het kabinet is van plan om historisch hard te bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de economie en maatschappij op lange termijn. Tevens schaadt het onze reputatie als kennisland.
Het kabinet is van plan om historisch hard te bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de economie en maatschappij op lange termijn. Tevens schaadt het onze reputatie als kennisland.
De KNAW maakt zich grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen en de effecten die nu al zichtbaar worden in het academisch landschap. Wij missen bij het huidige kabinet een visie voor de toekomst van Nederland. Wij roepen het kabinet op de bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap te stoppen. Op deze pagina vind je een verzameling van al onze activiteiten.
Kabinet, maak niet kapot wat ons land zo succesvol maakt
Nederland draait op kennis. De voorgenomen bezuinigingen op onderwijs, wetenschap en innovatie zijn ongekend. Het kabinet neemt hiermee een groot risico. Onze welvaart, ons welzijn en onze gezondheid staan op het spel.
Stop met de onverantwoorde bezuinigingen op wetenschap. Bezuinigen op wetenschap is bezuinigen op de toekomst van Nederland.
De bezuinigingen op de begroting van OCW, waar gisteravond een akkoord over is bereikt, zijn ongekend en onverantwoord, vindt de KNAW.
Bekijk nieuwsberichtVolgende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van OCW. Er staat veel op het spel want bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie betekent bezuinigen op de toekomst van Nederland.
Bekijk nieuwsberichtHet kabinet is van plan om historisch hard te bezuinigen op onderwijs, onderzoek en innovatie. Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de economie en maatschappij op lange termijn. Tevens schaadt het onze reputatie als kennisland.
Bekijk nieuwsberichtDe KNAW blijft, mét alle ander kennisinstellingen in Nederland, bezorgd over de positie van Nederland als kennis- en innovatieland naar aanleiding van de Prinsjesdagstukken en het eerdere gepresenteerde Regeerprogramma van dit kabinet.
Bekijk nieuwsberichtDe KNAW en De Jonge Akademie maken zich grote zorgen over de bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs en de wetenschap die in het hoofdlijnenakkoord van 16 mei staan.
Bekijk nieuwsberichtDe Kenniscoalitie is bezorgd over de positie van Nederland als kennis- en innovatieland naar aanleiding van het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. De voorgenomen bezuinigingen op het Groeifonds, op het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap en op de sectorplannen (hoger onderwijs) zijn nadelig voor onderzoek, wetenschap en innovatie en hebben gevolgen voor de publieke R&D-investeringen.
Bekijk nieuwsberichtJaarrede 27 mei 2024, door Marileen Dogterom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Bekijk publicatieDe KNAW en De Jonge Akademie maken zich grote zorgen over de bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs en de wetenschap die in het hoofdlijnenakkoord van 16 mei 2024 staan.
Bekijk publicatieKNAW en De Jonge Akademie roepen de politiek op om werk te maken van een sterk wetenschapssysteem dat klaar is voor de toekomst. Landen om ons heen investeren fors. Dat moet Nederland ook blijven doen.
Bekijk publicatieHet is belangrijk en urgent dat de planbureaus de effecten van investeringen in wetenschap systematisch gaan evalueren met een ander instrumentarium. De huidige modelmatige aanpak is daarvoor ongeschikt. De waarde van investeringen in wetenschap wordt daardoor nu niet systematisch meegenomen bij beleidsevaluaties of het evalueren van partijprogramma’s. Hierdoor wordt investeren in wetenschap onterecht als een kostenpost gezien.
Bekijk publicatieDe KNAW heeft op verzoek van de minister van OCW geadviseerd over de optimale verhouding van programma’s voor talent, voor vrij onderzoek (open/vrije competitie) en voor thematisch onderzoek.
Bekijk publicatieJaarrede 30 mei 2023, door Marileen Dogterom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Bekijk publicatieWetenschappers in verschillende fasen van hun loopbaan hebben behoefte aan meer rust en continuïteit zodat zij succesvol kunnen bijdragen aan wetenschappelijke ontdekkingen en maatschappelijke ontwikkelingen.
Bekijk publicatieOmdat dilemma’s en discussies rondom kennisveiligheid raken aan de kern van de missie en de verantwoordelijkheden van de wetenschap, is het cruciaal dat de wetenschappelijke wereld er zorgvuldig en weloverwogen mee omgaat. Vanwege dit belang en de urgentie van de problematiek, ziet de KNAW het als haar taak om zich over het onderwerp uit te spreken.
Bekijk publicatieDe keuze voor het Nederlands of Engels als onderwijstaal op universiteiten en hogescholen vergt zorgvuldige afweging. De taalkeuze moet voor iedere opleiding afzonderlijk worden gemaakt, op basis van argumenten die te maken hebben met de inhoud en doelstellingen van de opleiding.
Bekijk publicatieInternationale samenwerking en een open wetenschapssysteem zijn belangrijk voor de Nederlandse wetenschap, economie en maatschappij. De KNAW pleit voor behoud van internationale mobiliteit in de wetenschappelijke wereld.
Bekijk publicatieWat betekent academische vrijheid? Welke grenzen kunnen eraan gesteld worden en wie is er verantwoordelijk voor? In dit rapport werkt de KNAW het nader uit. Het rapport geeft een voorzet voor nadere discussie over het onderwerp.
Bekijk publicatie